HG – Hooggevoeligheid

 

Wat is het?

 

Hooggevoeligheid, ook wel hoogsensitiviteit genoemd, is een eigenschap waarmee 1 op de 4 mensen geboren wordt. Hooggevoelig zijn betekent dat je gevoeliger bent voor prikkels (intern en uit je omgeving). Je neemt meer prikkels waar, verwerkt ze dieper en legt meer verbindingen. De term HSP wordt vaak gebruikt om een hoogsensitief persoon aan te duiden: Highly Sensitive Person. Tegenwoordig zijn er ook allerlei termen voor hooggevoelige kinderen (HGK): nieuwetijdskinderen, sterrenkinderen, noem maar op.

 

Is mijn kind (en/of ben ik zelf) hooggevoelig?

Hooggevoeligheid lijkt op het eerste gezicht lastig. Een (hoog)gevoelig mens is eerder moe, kan niet zo goed tegen bepaalde situaties (zoals drukte, winkelen en schoolreisjes), is misschien eerder ziek, eerder boos, onbegrijpelijk in zijn uitbarstingen of onbegrijpelijk in zichzelf gekeerd en kan niet altijd goed tegen school of tegen werkomgevingen.

 

Waar herken je hooggevoelige kinderen aan?

  • Eerlijk, gevoelig, emotioneel, dromerig, fantasierijk… dit soort kwalificaties zijn op hooggevoelige kinderen van toepassing. Als een kind met deze kwaliteiten veelal overprikkeld is of geen ruimte heeft om zich te uiten, worden deze eigenschappen door de omgeving gemakkelijk gezien als ’te’. Dan krijgt het kind de labels: ‘overgevoelig’, altijd moe, ‘niet aanwezig’, ‘verzint altijd alles’ en ‘lastig’ of ‘druk’.
  • Heftige gevoelens: niets is ‘gewoon’, alles voelt heftig.
  • Gedrag: bij overprikkeling zie je de stressreacties: vechten, vluchten of bevriezen.
  • Pijn, fysiek en emotioneel.
  • Slecht slapen en/of slecht inslapen.
  • Gevolg gedragingen: agressie, boosheid, angst, depressiviteit, afsluiting, aannemen van de slachtofferrol.

Deze negatieve kant van veel voelen is vaak het eerste wat men tegenkomt. Het gaat dan immers niet zo goed met een kind en daar moet iets aan gedaan worden.

Bron: ‘Hooggevoelig heel gewoon’, www.hooggevoeligheelgewoon.nl
Wat is eraan te doen?

Veel gevoelige mensen raken vervreemd van zichzelf en van de samenleving. Daarom is het zaak dat er meer herkenning en daarmee erkenning komt.
Als we hooggevoeligheid herkennen, kunnen we er ook naar handelen, mee leven en juist als kwaliteit gaan gebruiken.

De ergotherapeut met de specialisatie HG kan (jou en/of) je gevoelige kind begeleiden, zodat jullie bewust worden van jullie zelf en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het eigen welzijn. Allereerst is nodig te begrijpen wat hooggevoeligheid is en hoe het werkt. Vervolgens is herkenning en erkenning van gedrag en verschijnselen van het kind (of jijzelf) nodig. Daarna kan het kind (of jijzelf) door middel van oefeningen krachtiger en zelfbewuster worden.